Lite tid over

Vi kan bara ga pa Internet pa fredagarna, tyvarr. Pa mandagarna far vi bara en halvtimme i stan, sa da hinner vi bara handla mat.
Ska forsoka hinna svara pa nagra av dina fragor mamma:
Vi borjar sa tidigt for att det blir sa varmt pa dagen. Redan vid atta pa morgonen ar det riktigt varmt om det inte ar mulet. Alltsa onskar man sig mulet vader varje dag! (lite ovanligt)
Vara arbetsgivare ar mycket trevliga. Blev bjudna pa lunch pa puben i sondags!
/ Ida

I Stanthorpe

Nu har vi varit i Stanthorpe i fem dagar. Vart hostel har inte Internet, sa darfor har det inte blivit nagra uppdateringar. Dessutom ligger det typ 40 km fran stan! Men i dag ar det fredag och da far vi vara 1,5 timme i stan. Vi har varit och handlat mat och nu har vi letat upp ett internetstalle.
Det ar ganska dalig sandning pa hostelet ocksa, om nagon forsoker ringa.
Vi kom alltsa i mandags. I tisdags skulle vi ha jobbat, men da regnade det sa det gick inte. Men onsdag, torsdag och i dag har vi jobbat. Jobbet ar inte 'apple pruning' som vi trodde, utan 'apple thinning'. Det betyder att vi gallrar appel (bara tva per klase far vara kvar). Vi borjar halv fem pa morgnarna och bussen gar tio i fyra. Sa vi stiger upp kvart i tre! Sen slutar vi halv tva.
Nasta gang vi kommer till stan ar pa mandag. Far se om vi hinner till Internet da!
Vadret ar lite roligt har. Nar vi kommer pa jobb har det just ljusnat och det ar lugnt och stilla. Sen nar solen stigit upp borjar det blasa (vilket ar bra, for det blir sa varmt annars) och sen till kvallarna brukar det borja aska och regna.
/ Ida 

P.S. Sarah halsar till Fredrik!! puss gulle <3

Till Stanthorpe

I dag, om en timme, far vi med bussen till Stanthorpe. Dar ska vi jobba i tre-fyra veckor. Stanthorpe ar en liten stad och vi vet inte annu om vi har Internet dar. Om vi har det ska vi uppdatera sa fort som mojligt, annars ar vi tillbaka om tre-fyra veckor!
Maste beratta om vadret har i Brisbane igar: Stralande solsken och 30 grader, minst. Vi gick till lagunen vid floden. Sen gick vi till Internet. Nar vi kom ut darifran, vid tre-fyratiden, regnade det och askade. Och det fortsatte regna, det oste ner, hela kvallen. Jag laste pa Internet att det hade varit den varsta stormen i Queensland pa sex ar.
/ Ida

Hattprovning :P


Det är varmt här

Det är varmt här i Brisbane. Gar inte att vara i solen overhuvudtaget.
I dag har vi gatt lite i affärer (mycket svalare där), men vi kan inte kopa nat sa klart. Sen sa har vi varit pa Internet. Forutom de tva ställen där vi har 30 min gratis varje dag, sa har vi plockat upp broshyrer som ger oss mer gratis Internet pa andra ställen, sa vi har nästan hur mycket som helst (men tyvärr, Lena, bara de tva forsta har Skype!). Synd att vi ska fara härifran pa mandag... Vi har faktiskt ingen aning om de har nat Internet pa hostelet i Stanthorpe, sa det kan bli ganska snalt med uppdateringarna de närmsta veckorna. Men i morgon är vi här i alla fall!
/ Ida

Vår framtid

I dag har vi planerat vår framtid. Forst andrade vi departure date for Nya Zeeland, 9 januari i stallet for 26 januari. Vi har kommit fram till att vi vill stanna dar langre an en manad, som var planerat fran borjan. Det var en massa tribulation innan vi fick det ordnat. Forst var vi till Malaysian Airlines kontor (vi akte hit med dem och det ar de som star som issuing airline pa var eticket), men de skickade oss till Emirate Airlines, eftersom det ar dem vi ska aka med till Auckland. Men dar sa de att det var Malaysian Airlines som skulle fixa det, for det var de som hade bokat flighten. Sa tillbaka pa MA ringde tanten som satt bakom disken till EA och fick till slut reda pa att hon i alla fall kunde ordna det. Sa nu ar det fixat i alla fall.
Sen har vi bestamt att vi ska aka till Stanthorpe pa mandag och jobba med 'apple pruning'.
/ Ida

Bilder fran Australia Zoo


Jag kramas med en koala                                                Familjen Irwin-staty
blatunga cassowary
Jag klappar en odla                                                            Mitt favoritdjur, en cassowary!!
sarah o kanguruodla
Sarah klappar en valdigt sovande kanguru              Det sprang runt olika sorters odlor pa zooet
                                                                                           overallt, har ett exempel

/Sara

I Brisbane

Igar kom vi till Brisbane. Vi bor pa Somewhere To Stay. Ganska trevligt hostel. Har bokat in oss for fyra natter, men vi kanske stannar langre.
I dag har vi promenerat omkring i centrum... Ska nog gora det en stund till... Brisbane ar Australiens tredje storsta stad, och lite lugnare an Sydney och Melbourne. Tyvarr ligger den inte vid havet, utan har bara en flod. I dag ar det hett ute, det ar aska i luften.
Forlat David om du blev ledsen... men Steve Irwin var faktiskt irriterande entusiastisk! Men ett mycket fint zoo hade hade han byggt upp.
/ Ida


Bilder fran Fraser Island




Bilder pa kryssningen till Whitsundays



Australia Zoo

Igar var vi till Australia Zoo, Steve Irwins eget zoo. Och det marktes; han var pa bild OVERALLT. Hans barn och hans fru ocksa. Hans 10-ariga dotter Bindi har ett eget barnprogram och hon ar precis lika (irriterande) entusiastisk som sin far.
Annars var det nog den basta djurparken jag har varit till. Vi var pa Wildlife Show till Crocoseum, gick genom Roo Heaven, dar man fick klappa kangurur och wallabies, och blev fotograferade med koalor i famnen (ooo vad de ar sota).
I morgon far vi till Brisbane. Forhoppningsvis far vi upp lite bilder da.
I dag ska vi till Noosa National Park en svang.
/ Ida

Noosa

Nu ar vi i Noosa Heads. Vi har varit har tva natter och stannar en natt till innan vi far vidare. Vi bor pa Koala Backpackers, i ett sju personers dorm.

Har kommer tva bilder, sa ni har nagot att titta pa i vantan pa flera. Det var tankt att vi skulle lagga upp flera, men tyvarr har dator pa hostelet inte usb portar...

Lake McKenzieHabibi!!

Lake McKenzie, pa Fraser Island                   Habibi, som vi seglade Whitsundays med


/Sara

Fraser Island 4-WD 3-day Safari

4.11.2008 Tisdag

Traffade gruppen som bestod av oss 3 och 5 tjejer till (4 fran England, 1 fran USA) .Vi sag pa en DVD om Fraser Island och en kille fran foretaget vi bokade utflykten med, Unique Fraser, berattade lite om safarit.Hela gruppen gick tillsammans till mataffaren brevid hostelet for att kopa maten som behovdes. Allt forutom kott och skinka som vi maste inhandla hos slaktaren och han hade stangt for dagen. 4 st hade tankt kora, inte nagon av oss eftersom man maste ha fyllt 21 ar.


5.11.2008 Onsdag

Steg upp halv sju. En kille kom och hade genomgang hur man ska kora 4-hjulsdrivet pa sand och terrang och vi sag en DVD. Bilen vi skulle aka var en stor, vit, 4-hjulsdriven jeep (tror den hade rum for 11 personer) Vi packade all var mat + det mesta av all annan packning pa bilens tak. Korde ner till bilfarjan som skulle ta oss over till on. Farjturen tog ca. 1/2 timme.

Sedan var det bara for kartlasaren att hitta vart vi skulle pa kartan! Vi korde en ratt skumpig vag genom regnskogen forst pa vag till Lake McKenzie. Sjon hade varit vackrare om det inte hade varit sa mulet och gratt, vattnet sag inte riktigt lika blatt ut som pa reklambilderna. Men det var trevligt att ta en simtur i det svala vattnet som aven gick att dricka! Man kunde dricka medan man simmade. Vi fyllde pa varan stora vattendunk dar och at lunch vid stockborden vid bilen innan det var dags att dra vidare.

Korde vidare norrut och stannade vid skeppsvraket Maheno for att ta lite biler. Maheno var en gang i tiden en lika stor bat som Titanic, men ligger nu och rostar pa stranden som allman turistattraktion. Har inte tagit reda av vilken orsak den strandat.

Vi campade pa Dundubara Campground. Slog upp vara talt och packad ur bilen det vi skulle laga till middagen. Det hann bli riktigt morkt medan middagen tillagades pa en av campingens grillar sa vi fick lana en lampa av nagra killar som eldade brasa bredvid oss. Och vi hade bara en ficklampa men med hjalp av den kunde vi iallafall se till att inte ga in i nagot trad nar vi skulle ga tillbaka med maten fran grillen till varat stockbort vid talten. Kolmorkt blir det pa natterna.


6.11.2008 Torsdag

Vi var tvugna att stiga upp tidigt for att hinna packa ihop vara talt och ata frukost. Det hade regnat ratt mycket under natten sa det mesta var lite blott. Vi maste lamna campingen senast 8 eftersom vi skulle kora en lang stracka langs stranden och det skulle vi inte hinna annars innan tidvattnet steg. Vi korde pa norrut med bra fart och kom efter ett tag fram till vart forsta stopp for dagen, Indian Head. Indian Head ar en hog klippa med underbar utsikt som finns i slutet av 75 Mile Beach. Kanske inte gar sa bra att forklara, men forhoppningsvis battre att se pa bilderna. Efter Indian Head ska man egentligen kunna kora till en plats som kallas Champagne Pools, men vi hade blivit tillsagda att inte riskera att kora dit eftersom sanden var for mjuk sa vi skulle antagligen fastna pa vagen. Sa vi lamnde bilen nedanfor Indian Head och gick till Champagne Pools langs en lang strand. Det var lite jobbigt eftersom det var stekande varmt ute och vi gick mitt i solen nastan 1 timme. Darfor var det uppfrikande med ett dopp nar vi kom fram.

Vi fick lite brattom tillbaka till bilen eftersom tidvattnet var pavag upp och blev det for hogt sa skulle vi inte komma fram till varat nasta stopp. Vi korde soderut igen till Eli Creek. Dar hade vi sedan bra med tid att sla ihjal eftersom vi maste vanta dar pa att tidvattnet skulle ga ut igen. Vi har inte hittat nagot bra ord for creek pa svenska men kanske basta ordet ar a eller back eller nagot liknande. Kristallklart sotvatten som rinner ner mot havet. Om man gick upp en bit langs med "creeken" sa kunde man aka ner med strommen till havet.  Lunch at vi pa stranden.

Vi sov pa golvet i ett runt litet hus med tragolv och myggnatsvaggar pa K'gari Butchulla Aboriginal Camp. Vi hade tid att ta en dusch och lagade darefter middag. Manga var trotta men vi bestamde oss anda for att tanda an brasa och grilla marshmellows. Nar vi satt dar kom en av aboriginerna som jobbar dar och skulle lara oss spela didgeridoo. Den som lyckades bast var val Ida (kanske for att hon har mest erfarenhet av att blasa i instrument?). Vi fick bara anvanda oss av plastror eftersom kvinnor inte far spela "riktig" didgeridoo. Aboriginerna har en del saker som bara kvinnor far gora, och en del saker som bara man far gora. Vi fick fina ansiktsmalningar ocksa. Det var nara att vi blev utan for bara kvinnor far gora ansiktsmalnignar pa kvinnor men en tjej i varan grupp hade turligt nog varit med forut och visste hur de skulle se ut. Efter att aboriginlektionen var slut gick alla direkt att sova.


7.11.2008 Fredag

Vi steg upp igen runt halv 7. Korde soderut langs med staranden for att hitta en skylt med texten "Walking Track" som skulle ta oss till Lake Wabby. Lake Wabby ar den djupaste sjon pa on (ca 22 m) och ar vattnet ar gronaktigt eftersom det ar en tee-tree-sjo. Vi gick 1,8  kilometer for att komma till sjon. Den forsta biten genom skog och sedan ca. 1 kilometer pa sanden, over Hammerstone Sandblow som ser ut som en liten oken mitt emellan berg och trad och gor att man inte ser var sjon ar foren man nastan ramlar ner i den.

Sedan maste vi ater vara tillbaka vid bilen vid ett visst klockslag for att hinna ivag innan tidvattnet kom ivagen. Det fanns ganska mycket tid innan vi maste fara till farjan sa vi stannade vi Eurong Beach och at lunch och chillade ett tag innan det var dags att kora till bilfarjan igen.


Vi trodde nastan att var jeep skulle ga sonder helt innan vi var tillbaka. Forsta dagen slutade hastighetsmataren fungera redan pa vag till bilfarjan och tutan upptackte vi att inte gick att anvanda. Andra dagen markte en av forarna att vaxlarna hoppade ur lite nu och da. Sista dagen fungerade inte heller kilometerraknaren, vaxlarna hoppade ur nastan hela tiden, motorn hade ett mycket varre ljud an forut (lat ungefar som en traktor), det borjade bli riktigt varmt vid forarens fotter av nagon konstig orsak och sedan fran farjan till hostelet gick det overhuvudtaget inte att lagga i 4-ans vaxel! Pa vagen till farjan rakde bilen ocksa bli tackt av en fin blandning av krossade agg, salt och vin eftersom det "rymde" ut ur var matlada pa taket nar vi skumpade runt lite pa skogsvagarna, fore det var den redan tackt med sand och vatten som vi hade kort igenom...
/Sarah


Hervey Bay

Vi var tva dagar i Hervey Bay innan vi for ut till Fraser. Forsta dagen handlade bara om att installera sej och kolla lite i butiker. Andra dagen var vi ett tag pa stranden innan vi gick pa briefingen infor Fraser.
Dom flesta kommer via Hervey endast for att fara ut till Faser Island harifran. Det finns egentligen inget i sjalva stan att se.
Tillbaka fran Fraser tillbringar vi ytterligare tva dagar har innan det bar av mot Noosa.

/Sara

The Whitsundays

Nu ska vi antligen fa upp lite text och bilder om Whitsunday Islands dar vi var och seglade forra helgen.
Det var alltsa fredagen den 31 oktober klockan 12.30 vi samlades nere i marinan i Airlie Beach. The Whitsundays ar en grupp oar belagna utanfor staden, dar Whitsunday Island itself ar den storsta. Var bat hette (eller heter fortfarande, antar jag) Habibi och tog (tar) ungefar 25 passagerare. Forsta dagen pa sjon gick at att ta oss till vart forsta overnattningsstalle som var utanfor Scrubhand Beach mellan Whitsunday Island och Hook Island. Vi at BBQ dinner och sag pa solnedgangen. Pa natten sov vi nere under dack (vilket var svart eftersom det var hett hett hett).
Nasta morgon vacktes vi kvart i sju av att motorerna startades. Vi at frukost pa vag till Whithaven Beach, en mycket vacker strand av korallsand. Vi skjutsades iland i en liten motorbat och var dar i tva timmar.
Pa vag till nasta stalle fick vi lunch. 'Nasta stalle' var utanfor en liten strand dar vi snorklade i nastan en timme. Vi sag en massa fina fiskar (fler an vid Stora Barriarrevet, faktiskt. Men korallerna var mer blekta (=doda) har (det blir de av hojningar i vattentemperaturen)). Det var strangt forbjudet att ga i vattnet om man inte hade stinger suit pa sig (en drakt som tacker hela kroppen och skyddar mot box jellyfish och andra stickande farliga saker), fastan skepparn sa att det ar storre risk att man blev overkord av en buss pa vag till marinan an stunger av en stinger. Drakten varmer lite, men man blir nog blot i alla fall.
Vi fick tarta innan vi var framme vid nasta stopp som var Langford Sand Cay. Det var ebb nar vi dar sa vi kunde promenera over sandbanken till Langford Island ocksa. Vi snorklade i en timme igen och fick antligen ordning pa var undervattenskamera (som vi kopte i Cairns men inte fick att fungera nar vi var vid barriarrevet). Vi har inte framkallat den annu sa vi vet inte hur bilderna blev.
Sen tog vi oss till nasta overnattningsstalle som var vid Hook Islans. Pasta bolognese till middag. Sag pa solnedgangen (annu vackrare den har gangen). Vi sov ute pa dack under stjarnorna pa natten.
Pa morgon var det early start igen. Vi at frukost och sen fick man hoppa fran battaket om man ville. Sen bar det av hemat igen. Vi seglade nagra minuter (den enda seglingen pa hela turen faktiskt, det blaste sa lite). Vi var framme vid tolv.
Vi har sedan lange tagit for vana att dopa folk till namn som inte ar deras egna, sa att vi ska kunna prata om dem pa svenska utan att de forstar. Pa den har turen vi our skipper Giles namnet 'käpparn', vilket kommer fran skepparn naturligtvis, men det var mycket roligare att kalla honom käpparn. I besattningen fanns ocksa Daniel, som var alltiallo (lagade mat, diskade, hissade segel, korde motorbaten, kastade ankar). Honom kallade vi Justus, vilket kommer fran 'ljusjus', som kommer fran 'lighthouse', som kommer fran Blondie vilket kommer fran att han ar blond.
Whitsunday-seglingen ar det absolut basta vi gjort hittills i Australien (Fraser Island inraknad). Vi hade fantastisk tur med vadret och tog en massa vackra bilder.
/ Ida  

Grattis Sarah!

Grattis Sarah pa fodelsedagen!
I morgon far vi till Fraser Island pa en tredagarssafari. Vi ar atta tjejer i en bil. Sa nu blir det sovsack och talt i tva natter.
Nar vi kommer tillbaka ska vi forhoppningsvis pa upp bilder fran Whitsundays ocksa.
/ Ida

Sarah 19 ar!


Idag firade man fodelsedag... med thaimat och tarta...
/Sarah

Grattis Sarah!!



Grattis gumman!! (tack for maten, den var mumsig :p)

Whitsunday Islands

Nu har vi varit ute med segelbat hela helgen till Whitsunday Islands! Basta "utflykten" vi varit pa hittils tycker jag! Underbart vackert! Vadret var pa var sida. Vi sov under stjarnorna ute pa dack inatt ( eller sov och sov, sova ar svart nar man har en vacker stjarnhimmel att titta pa...och inte varldens bekvamaste underlag att sova pa) Bilder ska komma sa fort som mojligt men vara kamerakablar ar nu oturligt nog inlasta i luggage storaget pa hostelet har i Airlie Beach tills ikvall. Da ska vi hamta vara vaskor och slapa med oss dem till en buss som over natten (tar ca. 12 timmar)  ska ta oss till Hervey Bay. Lovar att ett mer utforligt reportage ska publiceras a.s.a.p.
/ Sarah


RSS 2.0