Fraser Island 4-WD 3-day Safari

4.11.2008 Tisdag

Traffade gruppen som bestod av oss 3 och 5 tjejer till (4 fran England, 1 fran USA) .Vi sag pa en DVD om Fraser Island och en kille fran foretaget vi bokade utflykten med, Unique Fraser, berattade lite om safarit.Hela gruppen gick tillsammans till mataffaren brevid hostelet for att kopa maten som behovdes. Allt forutom kott och skinka som vi maste inhandla hos slaktaren och han hade stangt for dagen. 4 st hade tankt kora, inte nagon av oss eftersom man maste ha fyllt 21 ar.


5.11.2008 Onsdag

Steg upp halv sju. En kille kom och hade genomgang hur man ska kora 4-hjulsdrivet pa sand och terrang och vi sag en DVD. Bilen vi skulle aka var en stor, vit, 4-hjulsdriven jeep (tror den hade rum for 11 personer) Vi packade all var mat + det mesta av all annan packning pa bilens tak. Korde ner till bilfarjan som skulle ta oss over till on. Farjturen tog ca. 1/2 timme.

Sedan var det bara for kartlasaren att hitta vart vi skulle pa kartan! Vi korde en ratt skumpig vag genom regnskogen forst pa vag till Lake McKenzie. Sjon hade varit vackrare om det inte hade varit sa mulet och gratt, vattnet sag inte riktigt lika blatt ut som pa reklambilderna. Men det var trevligt att ta en simtur i det svala vattnet som aven gick att dricka! Man kunde dricka medan man simmade. Vi fyllde pa varan stora vattendunk dar och at lunch vid stockborden vid bilen innan det var dags att dra vidare.

Korde vidare norrut och stannade vid skeppsvraket Maheno for att ta lite biler. Maheno var en gang i tiden en lika stor bat som Titanic, men ligger nu och rostar pa stranden som allman turistattraktion. Har inte tagit reda av vilken orsak den strandat.

Vi campade pa Dundubara Campground. Slog upp vara talt och packad ur bilen det vi skulle laga till middagen. Det hann bli riktigt morkt medan middagen tillagades pa en av campingens grillar sa vi fick lana en lampa av nagra killar som eldade brasa bredvid oss. Och vi hade bara en ficklampa men med hjalp av den kunde vi iallafall se till att inte ga in i nagot trad nar vi skulle ga tillbaka med maten fran grillen till varat stockbort vid talten. Kolmorkt blir det pa natterna.


6.11.2008 Torsdag

Vi var tvugna att stiga upp tidigt for att hinna packa ihop vara talt och ata frukost. Det hade regnat ratt mycket under natten sa det mesta var lite blott. Vi maste lamna campingen senast 8 eftersom vi skulle kora en lang stracka langs stranden och det skulle vi inte hinna annars innan tidvattnet steg. Vi korde pa norrut med bra fart och kom efter ett tag fram till vart forsta stopp for dagen, Indian Head. Indian Head ar en hog klippa med underbar utsikt som finns i slutet av 75 Mile Beach. Kanske inte gar sa bra att forklara, men forhoppningsvis battre att se pa bilderna. Efter Indian Head ska man egentligen kunna kora till en plats som kallas Champagne Pools, men vi hade blivit tillsagda att inte riskera att kora dit eftersom sanden var for mjuk sa vi skulle antagligen fastna pa vagen. Sa vi lamnde bilen nedanfor Indian Head och gick till Champagne Pools langs en lang strand. Det var lite jobbigt eftersom det var stekande varmt ute och vi gick mitt i solen nastan 1 timme. Darfor var det uppfrikande med ett dopp nar vi kom fram.

Vi fick lite brattom tillbaka till bilen eftersom tidvattnet var pavag upp och blev det for hogt sa skulle vi inte komma fram till varat nasta stopp. Vi korde soderut igen till Eli Creek. Dar hade vi sedan bra med tid att sla ihjal eftersom vi maste vanta dar pa att tidvattnet skulle ga ut igen. Vi har inte hittat nagot bra ord for creek pa svenska men kanske basta ordet ar a eller back eller nagot liknande. Kristallklart sotvatten som rinner ner mot havet. Om man gick upp en bit langs med "creeken" sa kunde man aka ner med strommen till havet.  Lunch at vi pa stranden.

Vi sov pa golvet i ett runt litet hus med tragolv och myggnatsvaggar pa K'gari Butchulla Aboriginal Camp. Vi hade tid att ta en dusch och lagade darefter middag. Manga var trotta men vi bestamde oss anda for att tanda an brasa och grilla marshmellows. Nar vi satt dar kom en av aboriginerna som jobbar dar och skulle lara oss spela didgeridoo. Den som lyckades bast var val Ida (kanske for att hon har mest erfarenhet av att blasa i instrument?). Vi fick bara anvanda oss av plastror eftersom kvinnor inte far spela "riktig" didgeridoo. Aboriginerna har en del saker som bara kvinnor far gora, och en del saker som bara man far gora. Vi fick fina ansiktsmalningar ocksa. Det var nara att vi blev utan for bara kvinnor far gora ansiktsmalnignar pa kvinnor men en tjej i varan grupp hade turligt nog varit med forut och visste hur de skulle se ut. Efter att aboriginlektionen var slut gick alla direkt att sova.


7.11.2008 Fredag

Vi steg upp igen runt halv 7. Korde soderut langs med staranden for att hitta en skylt med texten "Walking Track" som skulle ta oss till Lake Wabby. Lake Wabby ar den djupaste sjon pa on (ca 22 m) och ar vattnet ar gronaktigt eftersom det ar en tee-tree-sjo. Vi gick 1,8  kilometer for att komma till sjon. Den forsta biten genom skog och sedan ca. 1 kilometer pa sanden, over Hammerstone Sandblow som ser ut som en liten oken mitt emellan berg och trad och gor att man inte ser var sjon ar foren man nastan ramlar ner i den.

Sedan maste vi ater vara tillbaka vid bilen vid ett visst klockslag for att hinna ivag innan tidvattnet kom ivagen. Det fanns ganska mycket tid innan vi maste fara till farjan sa vi stannade vi Eurong Beach och at lunch och chillade ett tag innan det var dags att kora till bilfarjan igen.


Vi trodde nastan att var jeep skulle ga sonder helt innan vi var tillbaka. Forsta dagen slutade hastighetsmataren fungera redan pa vag till bilfarjan och tutan upptackte vi att inte gick att anvanda. Andra dagen markte en av forarna att vaxlarna hoppade ur lite nu och da. Sista dagen fungerade inte heller kilometerraknaren, vaxlarna hoppade ur nastan hela tiden, motorn hade ett mycket varre ljud an forut (lat ungefar som en traktor), det borjade bli riktigt varmt vid forarens fotter av nagon konstig orsak och sedan fran farjan till hostelet gick det overhuvudtaget inte att lagga i 4-ans vaxel! Pa vagen till farjan rakde bilen ocksa bli tackt av en fin blandning av krossade agg, salt och vin eftersom det "rymde" ut ur var matlada pa taket nar vi skumpade runt lite pa skogsvagarna, fore det var den redan tackt med sand och vatten som vi hade kort igenom...
/Sarah


Kommentarer
Postat av: Idas mamma

Oj, det där var en äventyrlig resa. Mycket passande med tidvattnet var det tydligen också.



Jag läste på internet om Whitsunday Island (jag försöker i alla fall hänga med i er takt och läsa om allt ni ser, ibland tycker jag att det är lite orättvist att sitta här hemma i dimman och regnet och titta på bilder på datorn på sådant ni får se i verkligheten) och där stod det att Maheno byggdes 1905 och gick i trafik mellan Australien och Nya Zealand. Under första världskriget fungerade det som sjukhus i Engelska kanalen. Sedan var det åter ett lyxfartyg tills det klassades ut år 1935. Det skulle fraktas till Japan när en cyklon kastade upp det på Fraser Island. Är det något mer ni vill veta om vad ni ser så är det bara att fråga...



Idag ska vi fira farsdag. Lite tårta piggar nog upp en sådan här gråmulen dag.



Sköt om er!

2008-11-09 @ 11:15:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0