Paihia och Cape Reinga

Nu ar vi tillbaka i Auckland. I tisdags for vi med bussen norrut till Paihia som ligger vid Bay of Islands (144 oar). Vi var framme vid tolvtiden. Det forsta vi gjorde nar vi kom fram var att fara pa delfinsafari. Vi sag manga delfiner. Vi skulle egentligen simma med dem ocksa, men de hade ungar med sig och da far man inte gora det.
Pa onsdagen for vi pa utfard till Cape Reinga. Enligt maori (urbefolkningen) ar det platsen dar de avlidnas sjalar lamnar Nya Zeeland och far tillbaka dit maorierna kommer ifran (kommer inte ihag vilken o det ar). Maorierna har bara varit har i 1000 ar (jamfort med de tiotusentals ar som aboriginerna varit i Australien). NZ heter Aotearoa pa maori, vilket betyder 'langt vitt moln'. Paihia betyder 'bra har' (pai = bra, hia = det engelska 'here').
Pa vagen stannade vi och tittade pa flera hundra ar gamla kauritrad. Pa vag till Cape Reinga fick bussen punktering pa ett dack, sa vi fick vanta en timme medan det lagades. Till slut kom vi fram. Cape Reinga ar bland Nya Zeelands nordligaste platser. Det var valdigt vackert dar. Man kan se daruppifran var Tasmanska havet och Stilla havet mots. Nar det ar storm slar de ihop i tio meter hoga vagor, men det var lugnt nar vi var dar sa det var bara lite vitt.
Vi fortsatte till nagra narbelagna sanddyner. Dar sandboardade vi. Det var kul, men jobbigt att klattra upp for sanddynerna (den hogsta var 152 meter). Sen korde vi langs 90 Mile Beach (som egentligen bara ar 64 miles, men australiensarna har en 80 mile beach, sa nyzeelandarna ville vara varre).
Vi stannade vid Ancient Kauri Kingdom pa vagen tillbaka, dar de saljer saker gjorda av 45 000 ar gamla kauritrad som de gravt upp ur vatmarker. Vi at fish & chips (eller fush n chups som de sager har) ocksa innan vi kom tillbaka till Paihia. Vindrutetorkaren pa forarsidan gick sonder pa vagen forresten, och da hade det borjat regna sa det var ju lite jobbigt for chaufforen. Men vi kom fram sakert i alla fall.
I dag kom vi tillbaka till Auckland vid sjutiden. Redan i morgon bitti far vi vidare, till Whitianga. Pa lordag far vi till Rotorua.
/ Ida 

Det ar svart att ta kort pa hoppande delfiner.

Nagra oar i Bay of Islands                                                  Paihia fran sett fran havet
Fyren bredvid Cape Reinga

Tasmanska havet och Stilla havet mots

Utsikt fran Cape Reinga

Sanddyn

Jag pa 90 Mile Beach

Kommentarer
Postat av: Idas mamma

Oj, vad ni får se och göra mycket. Vad har man för bräda när man sandboardar? Var utfärden med buss? Får de verkligen sälja saker gjorda av 45 000 år gamla träd? Här hemma hamnar allting äldre än 50 år på museum, verkar det som i alla fall, och det är ju förbjudet att exportera antikviteter, så här skulle de definitivt inte få göra det.Jag har ännu inte läst på om Nya Zeeland, men jag ska titta på kartan vilka platser ni har besökt.Här har vi kallt och blåsigt. Snön är så gott som borta, men vi hann ju få lite vinterkänsla så länge det varade. Vi hade en kälke med oss ut på isen när vi skrann. Den gången som visade sig bli sista gången vi skrann frös vi lite och isen hade blivit sämre vid stranden så Olivia och jag orkade inte bära den tillbaka till stranden. Nu har isen smält och kälken står på botten... Det är inte så djupt vatten där men det går över stövlarna i alla fall. Få se om vi får upp den innan sommaren.Ha det bra!

2009-01-15 @ 12:30:34
Postat av: Susanne, Idas moster

Jag säger som Idas mamma: Oj vad ni får se och göra mycket.Däremot anser jag att hon har helt fel när hon säger att allting äldre än 50 år hamnar på museum. Jag skulle snarare säga på surfkurs.Davids drömresa har alltid varit till Australien och efter att ha följt med på er blogg så förstår jag honom och har också föreslagit att jag kommer med på hans resa. Få se hur det går.Sköt om er!

2009-01-15 @ 14:14:40
Postat av: Idas mamma

Ojdå, det där blev kanske lite tokigt. Jag tänkte inte på att Idas moster (och Idas pappa) närmar sig den angivna åldern för museiföremål... Så till hösten kanske båda ger sig iväg på surfkurs till Australien!

2009-01-15 @ 18:14:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0