Franz Josef

Igar kom vi fram till Franz Josef. Ocksa en av de sma sader som vi besoker pa Nya Zeelands sodra os vastkust. Det som de flesta kommer hit for ar att besoka glaciaren Franz Josef som man komemr nara bara genom 10 minuters kortid. Det var val ungefar det vi hade inbokat har ocksa. Sa idag har vi varit pa en heldagsvandring (6 timmar) pa glaciaren!Vi var och checkade in hos foretaget Franz Josef Glacier Guides vid 9-tiden imorse och efter vi fatt pa oss all utrustning (vattentat jacka och byxor, kangor och yllesockor) och fatt med oss det vi inte behovde ha pa oss annu (piggar som man faster pa kangorna sa man far faste i isen) akte vi en kort busstur till en stor parkering vid foten av glaciaren.
Sedan borjade vanringen! Forst maste vi ta oss genom ett skogsparti och sedan over ganska mycket sten for att val komma fram till isen. Tog kanske 45 minuter innan vi satt pa piggarna pa skorna och borjade hacka oss fram genom isen.
Om man tycker om att ga i uppforsbacke och uppfor trappor sa ar det att rekommendera. For det ar ungefar vad vi gjorde i nagra timmar innan vi kom till den hogsta punkten som vandringen gick till. De gar inte vandringar anda upp for det blir for krangligt att ta sig fram sedan. Vi stannade for lunch pa ungefar halva vagen upp. Vi var indelade i 6 st grupper beroende pa hur fort vi ville ga och hur tuff vi ville att vandringen skulle vara. Grupp 1 hade tuffast och grupp 6 lattast. Alla grupperna gick lite efter varandra sa grupp 6 hade lattast eftersom de gick sist och hade storst trappsteg och mest upptrampat. Vi var i grupp 4. Det var nog lagom. Ett tag fastnade 4 av grupperna pa samma stalle nar guiderna hittade ett knepigt stalle att ga igenom pa och fick hugga en masa trappsteg. Det tog lite tid men till slut kom vi fram, Anledningen till att vandringen tar ca 6 timamr ar att man maste ga ziczac for att komma till toppen sa det tar sin lilla tid. Men det var vacker utsikt pa vagen upp och pa toppen och vi fick en masa frisk luft! Och fick se den mesta isen vi har sett den har sommarn (vintern dar hemma da...)!
/ Sarah


Kommentarer
Postat av: Ann-Marie

Jippii vad roligt med bilder, men saknar sopsäcks-bild!! Det måste vi prova i sommar??

Det där med piggar på kängorna...du det kallar vi här i vår kalla Nord för : broddar.

Mycket intressant ni får vara med om, lycka till framöver och må så gott / kramizar från faster Ammi

2009-02-03 @ 11:35:25
Postat av: Sarahs mamma

Vi har en liten iskant med lite bullig is runt fjärden,det e väl det närmaste glaciär vi kommer just nu.Men efter några dagar till med kyla kanske man kan ta skridskona på.Det fanns säkert några i er grupp som inte sett annan is än den i glas.Bra att ni kyler ner er innan ni kommer tillbaks till hettan i Melbourn.

Kramar

2009-02-03 @ 12:55:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0