Taupo och Auckland

Vi var nagra natter i Taupo och dar har vi ju varit forut sa vi gjorde inte sa mycket. I dag kom vi tillbaka till Auckland, vilket betyder att det snart ar slut pa var Nya Zeeland-vistelse! Pa onsdag aker vi till Australien och Sydney igen. Det ar ganska sorgligt. Pa fredag ar det ett halvar sen vi kom till Australien! Tiden har gatt mycket fort.
I brist pa annat att skriva om tankte jag dela med mig av det vi lart oss om Nya Zeeland under var resa. Urbefolkningen kallas maori, vilket betyder 'vanlig' pa deras sprak. Européerna var ovanliga och maorierna var vanliga. Marorifolket kom hit ca 1000 e. Kr. fran nan av ogrupperna norr om Nya Zeeland, man vet inte riktigt vilken. Enligt legenden var det den store aventyraren Kupe som undrade vart faglarna var pa vag nar de flog soderut, och en dag foljde han och hans män efter dem i sina waka (kanoter). Och sa stotte de pa detta land! De atervande hem igen och nagra artionden senare for sju eller atta (beroende pa vem man fragar) waka fulla med folk ivag och bosatte sig over hela landet. Kupe dopte Nya Zeeland till Aotearoa, 'langt vitt moln', eftersom han misstog snon pa bergstopparna for ett langt vitt moln.
Den forsta europé som sag Nya Zeeland var Abel Tasman, en hollandsk sjoman och upptackare. Det var nan gang pa 1600-talet, tror jag. Han gick inte i land, eftersom han och maorierna missforstod varandra. Maorierna kom ut i sina waka med fredliga intentioner for att utfora sin haka, halsningsceremoni. Tasman och hans män trodde att de kom for att jaga ivag dem och avfyrade en kanon och for sedan iväg. Tasman dopte Nya Zeeland till 'den sodra kontinenten' eller nat liknanade pa hollandska, eftersom han trodde att det var en del av den stora sydliga landmassan som man trodde existerade pa den tiden. Men landet ar faktiskt dopt efter Tasmans hemregion i Holland, Zeeland.
Den forsta europé som steg iland har var James Cook, nan gang pa 1700-talet. Han kartlade och namngav stora delar av landet ocksa. Kapten Cook var engelsman och Nya Zeeland blev brittisk koloni. Men landet befolkades inte av hitskickade brottslingar, som fallet var i Australien. Hit flyttade folk av egen fri vilja.
I dag bor det drygt fyra miljoner manniskor har. En tredjedel bor i Auckland, en tredjedel pa resten av den norra on och den sista tredjedelen pa den sodra on. Engelska och maori ar officiella sprak. Alla kan engelska, men barnen lar sig maori i skolan fran den stund de borjar dar. Man borjar forresten skolan dagen efter man fyllt fem ar har.
Nu racker det med information for i dag tror jag!
/ Ida

Kommentarer
Postat av: Idas mamma

Hej

Det var en utomordentlig historie- och geografilektion vi fick. Ni har verkigen inte legat på latsidan när det gäller informationsinhämtning, märker vi.



Vi kom hem från Björnrike igår kväll och vi har haft en riktigt fin vecka. En dag var det kallt, -17 grader och blåst, men de andra dagarna var riktigt fina. I år missade jag kvällsåkningen, jag fick ingen med mig till backarna. Förr om åren har alltid Ida kommit med mig, men någon frivillig efterträdare till det uppdraget finns inte inom familjen...



Det är snö här hemma och mer kommer det. Men den verkar vara åt det blötare hållet så det ser inte frestande ut att gå ut. Blåser gör det också. Hela viken är istäckt nu, runt Kråkören också.



Igår var det tredje deltävlingen i Melodifestivalen. EMD och Molly Sandén gick vidare till Globen. Petra Mede är mycket omdiskuterad som programledare. Jag tycker att hon gör det bra, men det är inte alltid lätt vara rolig och kvinna. Säger dom som har försökt, själv är jag bara kvinna...



Ha det bra!

2009-02-22 @ 11:37:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0